Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 maart 2014

Blog Frans Poot: Debat op de Bosbergschool

Maandag 3 maart organiseerde de Bosbergschool in Hollandsche Rading een debat met alle lijsttrekkers en de kinderen van deze basisschool. Ruim 80 kinderen hadden een plekje gevonden in een handwerklokaal. Onderwerpen als woningbouw, natuur, speelruimte en verkeersveiligheid kwamen aan de orde.

IMG_9954kopie

Iedere lijsttrekker kon iets over de onderwerpen vertellen. De uitdaging was natuurlijk om het betoog in voor kinderen begrijpbare taal te houden.

Ik vond het leuk om met de kinderen in gesprek te gaan. Het was opvallend hoe wereldwijs deze kinderen waren. Deze school doet meer dan alleen maar lesgeven volgens de vaste programma’s en heeft zelfs het predicaat “de Vreedzame School” gekregen. Dat houdt in dat kinderen leren problemen op te lossen door naar elkaar te luisteren en dan een oplossing voor hun probleem te zoeken. Mediators in de dop.

IMG_9956kopie

De lijsttrekkers kregen ook stellingen voorgeschoteld die de kinderen zelf hadden opgesteld. Zij legden de stellingen ook zelf voor. Voor de kleintjes uit de onderbouw was dat een enkele keer te spannend. Dat werd door de leerkracht op een tactische manier opgelost. Het was een goede les voor de politici om te zien hoe deze kinderen met geduld en respect naar elkaar luisterden. Bovendien “dwingen” kinderen je om duidelijk te zijn. Na 50 minuten voelde je hun aandacht verslappen en werd het debat gesloten.

Het was een bijzondere ervaring.

Schoolgebouwen | Vroeg- en voorschoolse educatie | Cultuureducatie