Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 23 januari 2018

Gemeente wil terug naar 60 km/uur op Utrechtseweg

Door: Michiel van Weele

De gemeente De Bilt gaat bij de provincie Utrecht aandringen op het verlagen van de maximumsnelheid op de Utrechtseweg (N237) van 80 naar 60 km per uur. Die toezegging deed verkeerswethouder Ebbe Rost van Tonningen op 11 januari jl. in de commissie Openbare Ruimte op vragen van GroenLinks.In de decembervergadering hadden we als D66 hier al eerder op aangedrongen naar aanleiding van de verschillende nieuwe woningbouwplannen rondom de Utrechtseweg, waaronder op het voormalig Hessingterrein.

De bewoners van de Utrechtseweg ervaren al jaren veel geluidsoverlast van het drukke autoverkeer. Na de herinrichting van de weg enkele jaren geleden bleef er in beide richtingen voor het autoverkeer nog maar één rijstrook over. Daarop mag echter nog steeds 80 km/uur worden gereden. Dat leidt tot onveilige situaties bij een aantal oversteken.

De komende jaren gaan er naar verwachting ook nog eens de nodige woningen bij gebouwd worden, onder meer op de plaats waar tot voor kort het hoofdkantoor van de Plus Supermarkten gevestigd en op het voormalige Hessingterrein. Op die hoogte zal ook nog eens een nieuwe oversteek worden gerealiseerd. Eerder is al bij het KNMI een extra oversteek met stoplicht gerealiseerd.

Volgens D66 en GroenLinks is het nu een goed moment om te komen tot een verlaging van de maximumsnelheid op deze provinciale weg. Het afgelopen jaar werd zo’n maatregel ook al ingevoerd voor de provinciale weg tussen Hollandsche Rading en Maartensdijk. Volgens het coalitieakkoord van de provincie Utrecht wordt gestreefd naar verlaging van de maximumsnelheden op provinciale wegen in de nabijheid van woonwijken en/of natuurgebieden, om zo bij te dragen aan de veiligheid en de leefbaarheid.