Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 28 augustus 2018

Het Lichtruim bestaat 5 jaar

D66 feliciteert alle gebruikers van het Lichtruim met het eerste jubileum van dit bijzondere gebouw. Het Lichtruim opende zijn deuren in november 2013. Het was het resultaat van een hechte samenwerking tussen de woningcorporatie SSW, de gemeente en de gebruikers van het pand. Het Lichtruim is een mooi, eigentijds en multifunctioneel pand waar kunst, cultuur en educatie samengaan op een manier die ook nog eens een impuls geeft aan de buurt. Bovendien wonen de mensen met veel plezier in de fraaie huurappartementen bovenin het gebouw.

Het Lichtruim is een gebouw waar kunst, cultuur en educatie samenkomen. En dat werkt. Het is een levendig gebouw waarin altijd iets te beleven valt en dat is vooral de verdienste van de gebruikers. Het Kunstenhuis, de school Wereldwijs, de bibliotheek, de stichting Reinaerde, de kinderopvang en de andere organisaties die samen werken in het Lichtruim, maken dit gebouw samen tot een  bruisend cultureel centrum voor Bilthoven en De Bilt. Dat blijkt wel uit het feit dat er meer dan 300.000 bezoeken per jaar zijn. Er wordt goed samengewerkt tussen de verschillende gebruikers van het pand en er zijn regelmatig gezamenlijke activiteiten. Het Lichtruim heeft zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot het culturele hart van Bilthoven en De Bilt. Dat is mooi.

Maar het kan nog een stuk beter. Het gebouw mist een ‘hart’ en een ‘smoel’. De centrale hal mist nog een plek waar je een lekkere cappuccino of een vers kopje thee kunt halen en even rustig kan gaan zitten wachten totdat je kind klaar is met trompetles. Zo’n ‘klein grand café’ zou het hart van het gebouw kunnen worden waar de gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Daarvoor is allereerst nodig dat er een betere oplossing komt voor de toegangsdeuren. Nu tocht het er vaak en is het er eigenlijk altijd te warm of te koud.

D66 zal zich de komende tijd sterk maken om zulke verbeteringen door te voeren. Samen met de gebruikers van het Lichtruim. Zodat iedereen die het gebouw binnen komt zich meteen welkom voelt. D66 heeft destijds bij het ontwerp van het Lichtruim voor elkaar gekregen dat er ook een theaterzaal in het gebouw is opgenomen, nu wordt het tijd om het af te maken; om te zorgen dat Het Lichtruim echt de culturele huiskamer van het dorp wordt.