Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 17 februari 2019

Zwaan kleef aan. D66 fietst door de regio voor het klimaat

De regionale D66 Fietstocht voor de Toekomst kwam op zaterdag 16 februari ook door de gemeente De Bilt. D66 voert regionaal campagne voor de verkiezingen op 20 maart a.s. voor Provinciale Staten. Duurzame mobiliteit is een speerpunt voor D66. Meer fietssnelwegen, meer kansen voor het combineren van de fiets met het OV. Door ruim baan te geven aan de fiets kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het regionaal klimaatbeleid. Door de CO2 uitstoot van al onze verplaatsingen te verminderen. Fiets en OV geeft ook minder luchtverontreiniging, minder herrie en zelf meer fietsen is ook nog eens goed voor de eigen gezondheid.

Vanuit D66 De Bilt haakten raadsleden Donja Hoevers en John van Brakel aan bij Bunnik. Ook kandidaat statenlid Thijs Herngreen uit Bilthoven sloot aan. Ze fietsten via de stad Utrecht, Groenekan en De Bilt mee tot aan Zeist. Nadat in de ochtend bij de Niënhof te Bunnik een ree voorbij was gerend, was de eerste stop bij ANNE, naast de Jaarbeurs in Utrecht. De afkorting ANNE staat voor Alle Nederlanders Naar Energieneutraal. Er werd een bevlogen verhaal gehouden over de kansen van warmtepompen en infraroodpanelen. Het mooie aan deze locatie is dat ze het verschil dat je zelf in je eigen huis kan maken kunnen laten zien, horen en beleven. Na een korte rondleiding was het tijd om te vertrekken naar onze eigen gemeente De Bilt. Inmiddels met ongeveer 25 fietsers in witte jassen.

Bij het Lichtruim gaf fractievoorzitter Donja Hoevers kort uitleg over dit pand en de kansen en uitdagingen die er nog liggen. Men was vooral gecharmeerd van de verscheidenheid aan huurders in het pand en snapte de roep van D66 om een huismeester en een horecavoorziening. Zonder koffie werd er doorgefietst naar het station. Inmiddels waren lokale leden waaronder oud-raadslid Frans Poot ook aangehaakt. John van Brakel hield een vlammend betoog over de kansen die het station als OV-knooppunt biedt voor Bilthoven.  Via de snelfietsroute langs de Soestdijkseweg, met verschillende voor de gemeente De Bilt economisch belangrijke kennisinstellingen en bedrijven, landde de groep aan bij Pomp 41 aan de Dorpsstraat. Daar werd iedereen verwend met o.a. een heerlijke soep.

Via Utrechtseweg ging het door naar de gemeente Zeist, waar wethouder Wouter Catsburg een Groenboek fietsknelpunten Zeist uitgereikt kreeg van Zeister D66 raadsleden. Via het Fietspad van de toekomst, een doorgaande route van Utrecht tot Arnhem(!) ging men door naar WNF Zeist en het nieuwe Triodos pand vlak naast station Driebergen-Zeist. Ook dit station wordt omgebouwd tot modern regionaal OV-knooppunt.

De groep ging daarna verder richting Doorn, voor de Biltse raadsleden was het tijd was om weer richting huis te fietsen over de snelfietspaden. Het samen fietsen leverde leuke gesprekken op onderweg en behalve visitekaartjes werden er vele (duurzame) ‘best practices’ met elkaar gedeeld.

Leden en sympathisanten, statenleden en raadsleden fietsten mee. Alleen samen kunnen we het regionaal klimaatbeleid vorm geven. D66 fietst voorop!