Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 13 juli 2019

Een nieuwe huisvestingsverordening, Wat heb je er aan?

In de raadsvergadering van 27 juni is de nieuwe huisvestingsverordening regio Utrecht 2019 gemeente De Bilt voor vier jaar vastgesteld. Wat heb je als inwoner van De Bilt aan deze verordening?

Woningen in De Bilt zijn schaars. De druk op de woningmarkt is groot omdat we in een populaire woningmarktregio wonen. Er is meer vraag naar woningen dan dat er aanbod is. Zowel in de huur als in de koopsector is er schaarste aan woningen. Als je opzoek bent naar een sociale huurwoning (een huur t/m € 720, 42) dan krijg je te maken met lange wachttijden van vele jaren. De leegkomende sociale huurwoningen van 16 gemeenten worden digitaal aangeboden via WoningNet.

De huisvestingsverordening stelt regels op om de schaarse sociale huurwoningen op een eerlijke manier te verdelen. Om op een leegkomende sociale huurwoning te kunnen reageren, moet een woningzoekenden aan bepaalde eisen voldoen zoals het inkomen bij de huurprijs en huishoudensgrootte bij de woninggrootte. Ook zijn er regels welke woningzoekenden voorrang krijgen.

Er zijn een aantal maatregelen opgenomen in de nieuwe verordening om er voor te zorgen dat mensen eerder op zoek gaan naar een woning die beter past bij hun woonwensen.  Bijvoorbeeld:

  • Senioren te verleiden hun grote eengezinswoning in te ruilen voor een appartement
  • Ook de categorie middenhuur (€ 720 en € 950) op nemen in de huisvestingsverordening.
  • Woningzoekenden behouden 75 % van hun inschrijfduur als ze een woning accepteren.

Wat een saaie kost zult u denken. Wat heb ik er aan? Voor wie op zoek is naar een sociale huurwoning in onze gemeente of in de regio is dit heel relevante informatie en kan dit betekenen dat je wel of niet kunt reageren op een aangeboden woning bij WoningNet.