Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 21 november 2019

In memoriam Jon Wieringa

Met droefheid hebben kennis genomen van het overlijden van Jon Wieringa. Jon was een prominent lid van D66 en mede betrokken bij de oprichting van de afdeling in 1968. Hij voelde zich aangetrokken tot de partij vanwege de focus op de bestuurlijke vernieuwing. Als meteoroloog stond hij bekend om zijn passie voor een beter klimaat. Ook in de lokale politiek heeft hij zich ingezet voor dit thema. Maar ook de verkeersveiligheid kon hij met overtuiging verdedigen, met de nadruk op de veiligheid van de fietsers.

Jon was niet iemand die graag op de voorgrond trad. Hij verwoordde zijn standpunt altijd zeer overwogen en gaf daarbij blijk van kennis van zaken. Maar tijdens verkiezingstijd reed hij jarenlang op de bakfiets met luide bel door het dorp om zijn boodschap te verkondigen. Hij ging op straat in discussie met iedereen die dat wenste.

Tot slot een citaat van zijn laatste woorden bij zijn inauguratie als hoogleraar in Wageningen:  Annie M.G Schmidt’s moeder vertelde haar: trouw nooit met een dominee, die is altijd thuis. Jullie zouden kunnen zeggen: verwacht geen gezelschap van een wetenschapsfanaat, die is altijd bezig.

Wij verliezen met Jon een bevlogen D66er van het eerste uur en wensen Henriët en familie veel sterkte toe met dit verlies.