Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 11 januari 2020

D66 De Bilt voor vuurwerkverbod

D66 De Bilt ziet graag dat de volgende jaarwisseling 2020/2021 een veiliger en meer gezamenlijk ervaren feestje wordt. Uit een enquête van 3 januari jl. blijkt dat 61% van de Nederlanders voorstander is van een vuurwerkverbod voor particulieren en 81% begrip heeft voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk.

D66 wil dat er veel meer dan tot nu toe rond oudjaar rekening wordt gehouden met medemens EN dier en doet een oproep om met de gemeente De Bilt aan te sluiten bij de nu breed in het land gedragen oproep voor een landelijk vuurwerkverbod. Ook al is handhaving erkend lastig. Inperking van de lokale vuurwerkverkoop zal wellicht helpen. Maar realistisch gezien zullen vele mensen ook dan nog steeds aan veel (illigaal) vuurwerk weten te komen en het gebruiken.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) beveelt al langer aan om ‘vuurwerk dat in de praktijk de grootste inbreuk maakt op de veiligheid (vuurpijlen en knalvuurwerk)’ te verbieden. Zowel de Nationale Politie als verschillende burgemeesters – waaronder de burgemeester van De Bilt op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 9 januari jl. – hebben nu opgeroepen tot een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Burgemeester Sjoerd Potters noemde het geweld tegen handhavers en hulpverleners, ook in onze gemeente, onacceptabel.

Laten we in 2020 bezien hoe goede alternatieven zoals een professionele centrale vuurwerkshow bij bijv. Jagtlust of meerdere shows in de centra van de 6 kernen , via bijvoorbeeld crowdfunding vorm kunnen krijgen.

Hopelijk durft een groter deel van de mensen in De Bilt dan komend jaar even naar buiten tijdens de oudejaarsnacht om samen naar een mooie show te gaan kijken. Mensen met angstige huisdieren weten dan dat ze daar uit de buurt moeten blijven. Elders in de gemeente zal met een vuurwerkshow hopelijk heel veel minder overlast worden ervaren. Er we hebben er dan een echt gezamenlijk ervaren feest bij.